Sinterklaas

Sinterklaas, een heerlijke thema, met doorgaans een hoge betrokkenheid bij de kinderen. Maar ook een periode vol spanning en drukte, waarin kinderen veel behoefte hebben aan structuur en inzicht.

juf Mloes

Algemeen

Een aftelkalender biedt de kinderen wat inzicht en structuur in de periode die komen gaat. Wij zetten hier alle gebeurtenissen op die gaan plaatsvinden. De poster hangt op een duidelijk zichtbare plek in de klas. Vaak geef ik er ook één mee voor thuis, zodat ouders hem ook in kunnen zetten.

Je kunt een leeg exemplaar downloaden hieronder.


Taal

Tijdens de thema’s zet ik graag het Ikea rad in tijdens de lessen of als tussendoortje. Ik maakte dit document voor het Ikea rad van fortuin en daarbij bingo kaarten. Ik gebruik dit onder andere bij taal en auditieve lessen. Woorden omschrijven en raden, woorden in stukjes zeggen etc.

Er zijn nog meer taal downloads bij dit thema: woordkaarten, werkbladen, lees en kleur en voorbereidende schrijfoefeningen.


Rekenen

Schoorsteensommen om een begin te maken met het optellen. De kinderen gooien knikkers (pepernoten, blokjes) in de schoorstenen en tellen het totaal op. Het antwoord kunnen ze schrijven of leggen op de sommen kaart. De kaarten zijn op verschillende niveau’s.

Daarnaast zijn er nog meerdere rekenspellen te downloaden, je vind ze hieronder.


Hoeken

Sinterklaashoeken vind ik persoonlijk het leukst. De betrokkenheid bij de kinderen is vaak enorm. Dit jaar maken wij een inpakkamer (bouwhoek), een pepernotenfabriek (zandtafel/winkel) en een heerlijke niks moet alles mag sinterklaashuis (huishoek). Natuurlijk zijn de pepernoten te betalen met echt sinterklaasgeld.

De downloads voor de hoeken vind je hieronder.